2011. május 13., péntek

haverok, buli...rum, rum, és még mindig RUM

Vajon mi lehet a titkuk? Azóta sem jöttem rá, pedig visszamentem ám! Mert hát tenger, vagy óceán máshol is van, pálmafa, homok szintén, napsütés, kedves emberek asszem ez is előfordul pár helyen. Akkor nem lehet más az oka, csak is a RUM! :) Vagy a ZENE :)
ez még csak az alapanyag, édes, finom melasz :)
Mert a rum itt úgy folyik, mint nálunk a csapból a víz. Az meg persze itt nem folyik, vagy néha nem. Mert vannak bejelentett, és előre be nem jelentett áramszünetek. Csak hogy spóroljanak. Ha meg áram nincs, akkor előbb utóbb víz sem lesz! Persze NEM Varaderon. :) Ott áram, víz, és persze rum is van. Néha a borukból kiittuk őket, no nem mintha nagyon jó lett volna! :) De azért a sok koktél, és tömény után felüdítő volt az a kis savanykás vino blanco a vacsora mellé! (Vöröset inkább ne igyál!) 
Az első koktélos élményem nem volt valami pozitív, és ez nem sokat változott a szállodában. Mondjuk ki, sz..r volt, na! :) Végigkóstoltam én mindent! A tequila sun rise-től például kifejezetten rosszul voltam. Nem az a mosolygós, hanem az a homlokráncolós, szemforgatós! brrrr. Arról le is lettem tiltva! Így is elfogyott a tequlia! :) Akkor beszéljünk, nem, nem a hüvelygombáról, hanem a MOJITO-ról. Volt rum, víz, jég,  cukorszirup, lime....csak az a fránya gaz, amit egyébként kiirtani sem lehet a kertemben, na az sokszor elfogyott! A kólát utálom, tehát a Cuba libre nem tartozik a kedvenceim közé, ráadásul ha már ezt iszom akkor "pepsicocacola" legyen benne! Ez meg ugye amerikai, imperialista, kapitalista, embargós szörnyeteg itt, Kubában! 
A szállodán kívül naggggyon fincsi Pina Coládákat ittam! Hmmm, mesés! Főleg Havanna és Varadero között van egy kilátó, ahol csak természetes alapanyagokból csinálnak pina coládát. KI NE HAGYJÁTOK!!!! A rumot te teszed bele! Ha fél üveggel, hát lelked, inkább májad legyen rajta! :) De ha busszal mentek Havannába, akkor megáll a busz 1 helyen, itt is nagyon fincsi a PC. És help yourself van rumból: 2,5 CUC/ pohár. Közben zene, zene, zene...ezek után az út hátralévő része már vidáman folyik a buszon, nem morogsz a vánszorgás miatt, sőt a hőmérséklet is emelkedik...a rumtól! :)
...valahol félúton Havanna és Varadero között
Szóval a szállodában nagyüzem van, nincs csicsamicsa díszítés, cukorbamártás, koktélcseresznye,  rázás, keverés, miegymás...
3.alkalommal már volt csicsamicsa :)
Helyette van egy vájat a bárpultban, ahová beteszik a poharakat és csak öntik, öntik a rumot a pohárba, vájatba, mindenhová. Egyébként itt a kedvencem az Alexander volt. Ez egy Baylis ízére hajazó finomság volt. Csak több, sokkal! :) Persze a kakaólikőr is elfogyott! :) A Lobbiban, de volt a Caffe bárban, de ott meg koktél nem volt. A kettő között meg kb. 20m távolság. ÁÁáá, nem lehet átvinni 1 üveggel, az könyvelésileg nem stimmelne :) Hát így megy ez kérem szépen itt Kubában! :) Egyébként a fene sem értette a napi zárásokat, mert hogy mi is a pincér-mixer  fiúkkal sefteltünk rumilag, aztán stimmelt ott még is minden! :D
Pincér-mixer, igen. Mert sosem tudhattad, hogy éppen hol bukkan föl a reggelinél látott pincér, a lobbiban, a beach bárban, vagy netán a pool bárban? Irtó fura munkabeosztás van. Volt, hogy egyfolytában 1-1 személyt 72 órán keresztül láttuk, csak különböző helyszíneken. Ez alól csak Arnaldo volt kivétel, a Caffe báros, fahéjasszivecskés, just for you, de szép vagy báros! :) Na Ő olyan csókos, olyan értelemben is, de most nem arra gondolok. Hanem a szálloda manager a barátja volt, együtt nézték a baseball mérkőzést., stb, stb. Megjegyzem Alexal rendszeresen kajáltunk mi is együtt! Na és akkor mi van! Tehát Arnaldo volt az egyetlen a szállodában, aki V-P: 15-23-ig dolgozott, szombaton szünnapos volt! Ezt senki más nem engedhette meg magának. Lehet, hogy besúgó volt? Vagy mi! Mert ott még vannak. Jaj persze nem mintha itt nem lennének, de most arra a régi rendszerre gondolok, amikor nem tudhattad, hogy ki figyel, hol, miért- és nem mondta meg a PIÉRT! Max. felírták, lejegyezték, álnéven. Na itt még mindig van ilyen. És ez nem paranoia. Megtapasztaltuk! Mert mi barátkoztunk, és azt ugye nem igazán lehet, vagy is lehet, de nem akárkivel, mert itt jön ugye a szexturizmus! :) A kubai kormánynak van egy olyan fixa ideája, miszerint a turista jöjjön is, meg ne is, költsön is meg ne is...de ha már itt van és költ, az az államé legyen! Ne hívja meg sörözni, ne fizesse be a kubait, mert akkor netalán látni fogja, hogy van másmilyen élet is, arra fog vágyakozni, oszt el akar menni az országból. És ezért bármire képes lesz, még a testét is áruba bocsátani. A turista meg elmegy vadászni, meglövi, hazaviszi, megsüti, mind megeszi...és ott van, ahol a part szakad.
Szóval az első bulink a szállodai animátorokkal volt. (ált. 10 CUC/fő)
  • Havanna Club, Varadero. Pffff. Neeeeee! A hangulatunk fergeteges volt, hát ha 5 magyar lány elindul...:)Csili vili régi meseautóval mentünk, amiben irtó klassz zene szólt hmmm, bár csak a buliban is ilyen lett volna...de nem, disco, latin disco, feldolgozások. Hééé, és hol a salsa, merenge, bachata...? És hol vannak a kubai táncosok? Mert, hogy nem itt, az biztos! Mondtuk is José Luiséknak, hogy ide többet nem. Mi SALSÁT akarunk, Kubát, nem Európát. Azt tudni kell, hogy Varaderon elég sok szórakozó hely van, de nem minden nap van nyitva mindegyik, és bizonyos napokon 1-1 helyet jobban preferálnak. Tehát, ha a taxisnak azt mondod, hogy vigyen el egy jó szórakozó helyre, biztos, hogy ott kötsz ki, ahol aznap a  legtöbb külföldi tolong! De ha Te ezt akarod! Hát mi nem! Ja, és a szállodai animátorok ezekre a helyekre ingyen mehetnek be, ne fizesd be őket, sőt, ők még vmi százalékot is kapnak, ha több embert visznek. 
  • 62.utca- na VÉGRE, erre vágytunk. egész nap élő zene éjfélig, meg műsorok! Tánc, zene, az utcán :) Ingyenes, tehát ide el tudnak jönni a kubaiak, ezért itt van a legnagyobb rendőri, csendőri, besúgói, figyelői jelenlét. Razziáznak is rendesen. Aztán viszik a kubait, ha túl sokat, túl feltűnően van a szőke turistával! Aztán éjszakára benntartják, kap 1-2 pofont is, majd figyelik és zaklatják még a  családját is. Szóval ez ezzel jár. Ha ilyen előfordul, nem kell beavatkozni, nem minket visznek el, ők vállalják ezt azzal, ha velünk, együtt mutatkoznak.
  • Casa de la Musica: speciális hely. Néha koncert van, máskor műsor, zene, tánc. Itt nagyon sok kubai előfordul, ugyan is Matanzasból is ide járnak át szórakozni, és 2 órakor viszi vissza őket a busz Matanzasba. Akkor gyakorlatilag kiürül, csak az a pár turista marad, aki letévedt ide! Én szeretem ezt a helyet, még akkor is, ha nagyon sok reggaeton van! Melléfogás azért itt is volt! :D
  • Mediterraneo: az egyik nagy kedvenc. Kerthelységes ronyó hely, de irtó klassz együttesek lépnek fel mindig, aztán éjfél után itt is reggaeton, meg latin disco.
  • Pirata: hát kb. 5 percet tartózkodtunk a 3. alkalommal itt, aztán hanyat-homlok menekültünk a Casa de la Musicába. Gondolom ez sok mindent elmond. Baromi messze is van, még jó, hogy az Argentin fiatalok fizették a taxit :) Pedig nagyon exclusiv hely. 1 barlang. De szintén nagyon turistás.
  • Rumba, Mambo: egyik helyre sem sikerült eljutni, mert itt nincs minden nap buli, és amikor volt, mi pont nem voltunk Varaderon. Tehát van még mit bepótolni.
Összességében rá kellett jönnünk, hogy igazi salsa buli kevés helyen van, még kevesebben szeretnek és tudnak már salsázni. Kuba mostanság úgy hirdeti magát, hogy a buena vista stíluirányzat óta új stílust teremtettek, melyet egyszerűen new buena vista stílusnak titulálnak, és ez nem más, mint a cubaton. Mindenhol, mindenkor ez a zene szól, gyakorlatilag mindenkinek van CD-je.
Rengeteg zenét hoztam haza nagyon okosan. Általában 10 CUC-ba kerül 1 CD. A szállodában meg egész nap szól a jobbnál jobb zene. Nem kellett mást csinálni, csak összeismerkedni a zenét szolgáltató úriemberrel. Nálam mindig van pendrive. Zene pendrive-re föl, laptopra át, ezt ismételni párszor! :) 5 CUC -ért nagyon sok CD-i hanganyagot hoztam haza, így mindenki jól járt! 
Igazi jóféle salsa zenét még mindig a bárokban hallhatsz, és táncolhatsz is, de ne lepődj meg, hogy  nem a fiatal korosztály fogja ezt a táncot művelni. 
Persze minket meg nem kell félteni, megtaláltuk mi annak a módját, hogy földön, vízen levegőben, reggel, délben, este táncoljunk, fiatallal, öreggel egyaránt. :D
Hoztam haza rumot, zenét, homokot, lehet hogy még sem ez a titok nyitja, hanem a napfény, óceán, kedves emberek...? :)



2 megjegyzés: