2011. május 17., kedd

Havanna- első látásra szerelem

"Nálad meddig tart ez a szerelem?
Felelj erre, kérlek, most nekem!
Mikor, hol kezdődött, tudod-e,
Hol a vége és a kezdete?"
Malecon naplementekor


San Cristóbal de La Habana, már a nevébe bele lehet szerelmesedni! Hát még ha meglátod, meghallod, megízleled! Már a város miatt is érdemes Kubába látogatni!
városnévadó katedrális
A szervező képességemre azt hiszem sosem volt panasz. Még az  utazás előtt tájékozódtam a www. kubainfo. net-en, hogy él kint egy magyar fickó, Nagy Tamás, aki arra hivatott kint lenni, hogy bemutassa az országba látogatónak a szivart, rumot, kukifát...:)
Nos, Tamást vasárnapra odahívtam a szállodába, leszerveztük az összes kirándulást, ami a röpke 2 hetünkbe belefér, és amit egy turistának illik látni Kubából.
Az első közös utunk Havannába vezetett. Emlékszem arra a szép szerdai napra. 8 órakor indultunk. Hű, de jó kis nap volt. Mintha a vesztünket éreztük volna. Tamás igazi tourist guide. Tudja  mit kell megmutatni, megkóstoltatni, meghallgattatni az emberrel. 
Kezdtük 1 oldsmobilos városnézéssel. Így tulajdonképp bejártuk a Vedado és Plaza, Centro Habana és Prado részt. A sofőrünk egy kedves hölgy volt, aki nagyon a fülünknek és lábunknak való zenét szolgáltatott az út folyamán. Tamás meg élvezte a 2 nagyszájú nő társaságát, hát így utaztunk mi az öreg autónkkal!
Az autónk :)
Tamás korai kubai éveiben mindenáron rumgyárba akarta elvinni az országba látogató turistát. Meg is kapta, hülye vagy? ki fog akkor rumot inni, venni? :D Így maradt a havannai rummúzeum, ahol kicsiben ugyan, de gyártás is folyik, így a teljes folyamatot maketten, hordóstól, kóstolóstól láthatod. 
Nyami nedü:)

És itt van a legfinomabb "koktél". Melasz (friss cukornádlé), frissen facsart narancslé és RUM! :) Hát valami mennyei! Miután megittunk 2 pohárkával belőle, Tamás közölte, hogy lányok, futva jöttök haza! :) Miért? Hasmenésünk lesz? Neeem! Annyi kalóriát vettetek most magatokhoz, hogy ha a busz után futva jöttök Varaderora, akkor talán ledolgozzátok azt! :D
Indul a rumtúra :)

Bakker! Azért én függő lettem, és ahányszor Havannában vagyok a rum múzeumot nem hagyom ki! :)
Ezután egy laza séta a Vieja-n. Ez Havanna csili-vili, legturistásabb része. Éttermek, gyönyörűen felújított épületek, szállodák, kávézók...mi szem szájnak és fülnek ingere. Meg nekünk a meeting point a továbbiakban!
Vieja-i részlet
Sétánk során megismertük a város legöregebb fájának történetét, a szivargyártás menetét, a jegyrendszert. Mert hogy itt még állami támogatásra jár a rizs, cukor, tej(por), stb. Megnéztünk egy ilyen boltot. Hát gúvasztani kellett a szemem, hogy észrevegyem, hogy ez egy bolt! Megtudtuk azt, hogy itt az számít "bejelentett lakónak", ha le van adva a neve egy ilyen jegyes boltba! Mert hogy nem mehetsz ám csak úgy be, hogy neked van jegyed, kérek 5 kg rizst, vagy 1 db Maggi húsleves kockát, mert hogy ezt is darabra árulják.
Sétánk során 1-1 csoporttársunkról (akik 1 picit lassúbbak, csodálkozósabbak, vagy csak távolabb esők voltak Tamástól) pillanatok alatt készült karikatúra, mert hogy itt ha valaki nem tud zenélni, vagy táncolni, akkor legalább tud rajzolni. Az 1 főre jutó művészek száma meglehetősen nagy, itt Kubában!:)
Eljött az első, szállodán kívüli ebédünk ideje, amit a Cafe Tavernában fogyasztottunk el. És nagyon kellemesen csalódtunk a kubai konyhában. Mert hát a szálloda az hagyott némi kívánni valót maga mögött a fűszerek használatát, illetve nemhasználatát illetően! De itt nagyon finom halat ettem én! 
És az ebéd közben mesés, buena vista social club-os zene szólt, természetesen élőben, igaz nem az eredeti zenészek interpretációjában hallhattuk azt, de hmmm, SON!!!!! :) 
 
zene bona 
 És az a tánc, és az a táncos! :D MESÉS!
Yoel és partnernője
Persze a zenészek és Yoel is kiszúrta, hogy nem vagyunk közömbösek a zenét és a táncot nézve (sem) :). Így nem volt meglepő, hogy volt nekünk zenélés és velünk táncolás! Ebből pedig ismeretség, barátság...
és egy lelkes rajongó :)
Lesétáltuk az ebédet, s közben megcsodálhattuk a növényzetet, mellyel szintén megáldotta az Úr Kubát! És persze mit csodálkozunk azon, ha ebbe az egyébként is buja országba buja növényzet is került. Kukifa! :D Ne mááá!!! Valami akácféle, melynek a bimbója, vagy a termése a férfi nemi szervéhez hasonlít. Nem én találtam ki! Tamás hívta fel rá a figyelmünket! :D
kukifa :)
Elsétáltunk a Capitóliumig, mely megtévesztésig ugyan olyan, mint amerikai megfelelője, benne a világ 2. legnagyobb beltéri szobrával.
(jelenleg felújítás alatt, így nem látogatható!)
Capitolium
De persze közben azért dolgoztam, meglátogattam 2 gyógyszertárat. Az egyik említést sem érdemel, mily meglepő, itt tudnak a kubaiak gyógyszert venni, a másik, a szép, amely múzeum, de üzemel a turistáknak, az gyönyörű üvegkupolás.
gyógyszertári üveg(kupola)
Havanna igazi nagyváros, a maga 1 millió lakosával, ami sokszor 2 millióra felduzzad, mert jönnek a rokonok látogatóba és itt addig maradnak, amíg akarnak. :) Ottlétünk alatt 1 Puerto ricoi énekes adott koncertet, állítólag 1 millió ember előtt. Elképzelhetetlen. Persze, lehet, hogy itt is olyan a sajtó, mint nálunk. Vagy hoztak még 1 embert! :) Ki tudja, vagy a rokont! :D
Ez volt az első igazi kubai élményünk, de messze nem a legautentikusabb, hiszen itt egy gyakorlott, magyar nyelvű vezetővel néztük meg a várost, és csak azt, amit egy turistának feltétlenül látnia, hallania, éreznie kell Havannából. De mi többet akartunk...:D
színház az egész élet      


"Nálad meddig tart ez a szerelem?
Mindegy most, csak addig szép legyen,
Soha nem lesz vége, most úgy érzem,
és el is hiszem! "
m.

2 megjegyzés:

  1. ...még a végén veled megyek novemberben!

    VálaszTörlés
  2. Annak örülök, ha az élménybeszámolómmal kedvet csinálok egy kubai utazáshoz...bárkinek! :)

    VálaszTörlés